10 překvapivých důvodů pálení nohou a jak je řešit

Pálení nohou je nepříjemný pocit, se kterým se alespoň párkrát za život setká většina z nás. Důvody mohou být jak naprosto triviální, tak závažné. Pojďte se s námi podívat na nejčastější příčiny pálení nohou a jejich řešení.

Co způsobuje pálení nohou?

Pálení nohou se projevuje pocitem horkých chodidel, někdy i kotníků, ke kterému se může přidat také brnění, píchání a otoky. Může se jednat o triviální problém, ale také o signalizaci závažnějších onemocnění – právě pálení nohou patří mezi první příznaky některých z nich.

1. Popraskané paty

Pravidelná pedikúra je důležitá nejen z estetického hlediska, ale také pro vaše pohodlí a zdraví. Suché paty ztrácí svou elasticitu a mohou popraskat – na začátku se problém projevuje právě svěděním, pálením a na omak suchou pokožkou. Poté začne kůže viditelně praskat a v nejhorším případě se mohou praskliny prohloubit, krvácet a způsobovat silnou bolest při došlapu.

2. Plísně nohou a další kožní problémy

Trápí vás kromě pálení nohou také svědění, nepříjemný zápach nebo suchá, popraskaná a zarudlá pokožka? S velkou pravděpodobností se jedná o plíseň nohou či nehtů. Méně komplikované plísně vyřešíte i doma, pomocí vhodných  kosmetických produktů. Na ty komplikovanější však povolejte pomoc pedikéra nebo podologa, který vám mimo jiné potvrdí diagnózu.

Tip: Přečtěte si náš článek a zbavte se plísně nohou jednou pro vždy.

3. Nedostatek vitamínů a minerálních látek

Když máme nedostatek důležitých vitamínů a minerálních látek, problémy se začnou jako první projevovat na zevnějšku těla – na vlasech, nehtech a kůži. Právě pálení nohou tak může být například projevem nedostatku vitamínů skupiny B nebo zinku.

4. Puchýře na chodidlech

Ano, i tak triviální věc, jako je běžný puchýř vás může pěkně potrápit. Puchýře se netvoří jen na patách a prstech, klidně se mohou objevit i na ploskách nohou. Zejména pokud jste déle stáli, chodili nebo máte novou obuv, zkontrolujte, zda se neobjevil nový puchýř. Pokud ano, puchýř správně ošetřete a za pár dní budete mít klid.

příčiny pálení chodidel

5. Poškození periferních nervů 

Poškození periferních nervů neboli periferní neuropatie se projevuje bolestí, znecitlivěním, brněním a pálením chodidel. Tento problém, známý také jako diabetická noha, velmi často doprovází diabetes, jelikož právě vysoké hladiny cukru v krvi mohou poškodit nervy.

Tip: Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak na správnou péči o chodidla diabetiků.

6. Poruchy krevního oběhu

Dalším vážnějším důvodem pálení nohou mohou být poruchy krevního oběhu. V kontextu krevního oběhu se častěji mluví o studených nohách, zvýšená hustota a srážlivost krve se však může projevit naopak jejich pálením.

7. Hormonální změny

Pálení nohou vlivem hormonálních změn postihuje zejména ženy. Může se jednat například o hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu (zejména před menstruací), v těhotenství nebo při přechodu.

8. Spálená chodidla

Strávili jste na dovolené celý den na pláži a pálí vás chodidla? Možná jste si je jednoduše spálili – při opalování nebo na procházce po rozpálené pláži. Na zklidnění použijte krém s aloe vera nebo panthenolem.

spálená chodidla

9. Dlouhá chůze nebo stání

Strávili jste den na pracovní konferenci nebo jste se dlouhé hodiny procházeli po památkách? Obojí může mít za následek pálení nohou. Dopřejte si odpočinek a nohy namažte zklidňujícím krémem.

10. Alergie

Máte novou obuv, která vám skvěle sedí, ale přesto vás po nošení pálí chodidla? Není náhodou vyrobená z jiného materiálu, než na který jste zvyklí? Může se jednat o alergii.

Pálení nohou může mít skutečně desítky různých příčin. Kromě těch, které jsme zde vyjmenovali může být pálení chodidel prvním příznakem i vážných, méně častých onemocnění. Zpozornět byste měli zejména v případě, že nemůžete přijít na příčinu nebo problém i přes domácí léčbu přetrvává. V takovém případě vyhledejte specialistu, který příčinu odhalí.