Jak ošetřit puchýře a jak jim v budoucnosti předcházet?

Puchýře a otlaky jsou běžný problém, se kterým se potýká mnoho lidí. To je ale nedělá méně nepříjemné. Nejčastěji nás trápí při změně obuvi, ale také v horkém letním počasí, nebo při zvýšené aktivitě. Aby puchýř nedělal dlouhodobé problémy, je třeba správná péče. Jak puchýře ošetřit a jak jim příště předcházet?

Co jsou puchýře a otlaky?

Puchýře a otlaky vznikají nejčastěji kvůli nevhodné obuvi, prostředí a stavu chodidel. Jak puchýře, tak mozoly jsou poraněním kůže, které vznikají v důsledku tlaku a tření – průběh a příčina se však u každého lehce liší.

  • Puchýř vzniká na povrchu kůže krátkodobým, ale intenzivním tlakem nebo třením. Projevuje se jako malá kapsa naplněná tekutinou a může být bezbolestný i bolestivý. 
  • Mozol neboli otlak vzniká jako obrana organismu proti dlouhodobé zátěži rozmnožením kožních buněk na postiženém místě. Objeví se tuhá oblast kůže s drsným povrchem.

Puchýře i mozoly vznikají obvykle na chodidlech, zejména na patě a na prstech u nohou. Při zvýšené zátěži se s nimi však můžete setkat i na jiných částech těla, nejčastěji na rukou (například při posilování, práci s dílenským náčiním atp.).

Jak ošetřit puchýř

Při léčbě puchýře záleží na jeho velikosti i stavu. Jinak budete pečovat o malý, bezbolestný puchýřek a jinak o velký puchýř, kterého se můžete sotva dotknout. Nejdůležitější je však, zda je neporušený nebo stržený.

Jak ošetřit neporušené puchýře

Co se týče ošetření puchýře, je nutné zhodnotit jeho stav, velikost a riziko stržení. V první řadě si dobře umyjte ruce, jelikož puchýř se může snadno zanítit – právě zánět puchýře bývá důvodem dlouhodobých problémů. Následně opatrně zkontrolujte stav pokožky, velikost puchýře a riziko dalšího tření.

  • Malé, neporušené puchýře je nejlepší nechat dýchat a volně uzdravit (pokud nehrozí další tření), případně puchýř přelepit náplastí – ideálně speciální náplastí na puchýře, která zajistí jeho splasknutí a rychlejší hojení.
  • Velké puchýře, u kterých hrozí stržení, je lepší propíchnout vydezinfikovanou jehlou, vysušit, vyčistit a až poté přelepit vhodnou náplastí nebo převázat obvazem.

puchýře na dovolené

Jak ošetřit stržený puchýř

Stržený puchýř bývá velmi bolestivý, proto se vždy snažte porušení kůže vyhnout. Když už ale nedopatřením kůži strhnete, ošetřete ji stejně jako každou otevřenou ránu:

  • Stržený puchýř vydezinfikujte
  • Aplikujte mast na rány, která urychlí hojení
  • V čistém prostředí ránu nezakrývejte a nechte ji hojit
  • Pokud existuje riziko znečištění, zakryjte ránu náplastí nebo obvazem

Babské rady na puchýře

Chcete podpořit hojení přírodní cestou? Můžete vyzkoušet některý z postupů našich babiček. Na puchýře pomáhá aloe vera, med a heřmánek. Hlavní je však odpočinek a eliminace dalšího tření.

Jak ošetřit otlaky a mozoly

Jestli se pod povrchem nevyskytuje tekutina, pravděpodobně se nejedná o puchýř, ale o mozol. Ty vznikají jako reakce na dlouhodobou zátěž a projevují se ztuhlou kůží s drsným povrchem.

Abyste se mozolů co nejdříve zbavili, vsaďte na komplexní péči o chodidla. Dopřejte si pravidelnou pedikúru, horké koupele a hrubou kůži každé ráno a večer promazávejte vhodným krémem nebo mastí. Na změkčení pokožky skvěle funguje například urea, kyselina salicylová, pupalkový olej nebo aloe vera.


Nevíte, jestli zvolit suchou či mokrou pedikúru? Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaká je pro vás nejlepší.


Prevence puchýřů a mozolů

Chcete se příště puchýřům vyhnout? Vsaďte na preventivní opatření:

  • Nové boty před delším chozením dobře prošlápněte
  • Noste vhodné ponožky, které brání tření a zbytečně se v nich nepotí nohy
  • Použijte gelové vložky nebo ohrožená místa přelepte náplastí či potřete speciální tyčinkou, která tvoří ochranou vrstvu
  • Vyberte si pro danou aktivitu správnou obuv, která vám dobře sedí a zvažte použití ortopedických či gelových vložek

prevence puchýřů

Puchýře jsou nepříjemné, zejména když narušují procházky na dovolené nebo jiné aktivity. Pokud však ranka nezačne rudnout, hnisat a být extrémně bolestivá, není nutné vyhledávat lékaře. Puchýř ošetřete, na pár dní zvolněte a než se nadějete, bude pryč.