Jak správně dezinfikovat a udržovat manikúrních nástrojů

Kvalitní manikúrní náčiní je nedílnou součástí péče o ruce a nehty. Aby však bylo jeho používání pohodlné a hlavně bezpečné, je třeba se o něj starat. V tomto článku vám dáme důležité tipy na to, jak manikúrní pomůcky správně dezinfikovat a udržovat, aby optimálně složily a abyste předešli nežádoucím infekcím.

Proč pečovat o manikúrní náčiní?

Nehty a okolní pokožka jsou náchylné k bakteriálním a plísňovým infekcím. Při manikúře často dochází k drobným poraněním, u kterých se zvyšuje riziko přenosu mikroorganismů způsobujících různé zdravotní problémy. Pravidelná a správná péče o náčiní je tedy nezbytná nejen proto, aby dobře sloužilo, ale zejména abyste předešli šíření infekcí a zajistili bezpečnost. To platí jak při domácí manikúře, tak v profesionálních nehtových studiích.

dezinfekce manikurnich nastroju

5 kroků: Jak čistit manikúrní pomůcky?

Na údržbě manikúrního náčiní není nic složitého. Připravili jsme pro vás návod na péči v pěti krocích.

Krok 1: Čištění po použití

Na začátku je nejdůležitější manikúrní náčiní důkladně očistit – ideálně ihned po jeho použití. Použijte mýdlovou vodu nebo speciální čistící prostředky určené pro kosmetické nástroje a dbejte na odstranění všech zbytků nehtů, kůže a dalších nečistot. Čisticí prostředek dobře opláchněte a náčiní osušte čistým ručníkem.

Krok 2: Výběr správného dezinfekčního prostředku

Manikúrní nástroje jsou vyrobené z různých materiálů, podle kterých je třeba vybrat i pečující a dezinfekční prostředky. Dejte si pozor zejména na příliš agresivní chemikálie, které mohou poničit náchylnější povrchy. Ideálně sáhněte po dezinfekci, která je určená speciálně pro kosmetické nástroje.

Krok 3: Dezinfekce nástrojů

Nástroje dezinfikujte podle pokynů výrobce. Obvykle je stačí ponořit do dezinfekčního roztoku na 10–15 minut, důkladně opláchnout a opět osušit čistým ručníkem.

Krok 4: Sterilizace nástrojů

Zejména při profesionálním využití doporučujeme nástroje také sterilizovat. Sterilizace účinně odstraní všechny mikroorganismy, bakterie, choroboplodné zárodky, plísně a viry a zajistí dokonalou čistotu i v místech, kam se běžně nedostanete. Sterilizátory využijete například na nůžky, exkavátory, pinzety a podobně.

Krok 5: Skladování náčiní

Po důkladné dezinfekci a sterilizaci náčiní také správně uložte. Do dalšího použití je skladujte v čistých a suchých obalech nebo pouzdrech, které brání přístupu prachu a dalších nečistot. Náčiní uložte v suchém prostředí, vyhněte se koupelnám, kde hrozí rozvoj plísní.

Extra tipy na údržbu manikúrního náčiní

  • Stav svého náčiní pravidelně kontrolujte a když zaznamenáte známky poškození, opotřebení nebo rzi, je na čase vybrat nové
  • Nůžky, kleště a další nástroje musí být vždy dobře naostřené, aby správně fungovaly a vy jste zbytečně neriskovali zranění
  • Na kovové nástroje, stejně jako na kožená pouzdra a další vybavení, můžete používat speciální pečující prostředky, které prodlouží jejich životnost

Správná údržba manikúrního náčiní je klíčová pro dlouhou životnost nástrojů a zdraví vašich nehtů. Investovaný nástroj se vám vrátí v mnoha letech spokojenosti.