Suchá nebo mokrá pedikúra: Jaká je pro vás nejlepší?

Chcete si svým chodidlům dopřát péči, kterou si zaslouží, ale nevíte, jestli je pro vás lepší suchá nebo mokrá pedikúra? Vysvětlíme vám, jaký je mezi procedurami rozdíl a kdy kterou zvolit.

Proč je pedikúra důležitá?

Krásně upravené nehty a chodidla jsou jen třešničkou na dortu, kvalitní pedikúra je důležitá zejména ze zdravotního hlediska. Pravidelnou péčí o nohy eliminujete riziko vzniku kuřích ok, zarostlých nehtů, zánětů nehtového lůžka, nepříjemných plísní a dalších zdravotních problémů.

Úpravu chodidel můžete svěřit do rukou profesionálům, nebo se pustit do domácí pedikúry – záleží na vašich preferencích, finančních a časových možnostech, ale také problémech, které řešíte. Běžnou péči zvládnete se správnými nástroji snadno, pokud ale potřebujete řešit například zarostlé nehty nebo kuří oka, návštěva profesionála může být optimální volbou.

Tip: Naučte se podle našeho návodu jak na domácí pedikúru s bruskou na nehty.

pedikúra bruskou doma

Suchá vs. mokrá pedikúra

Suchá i mokrá pedikúra mají svá pro a proti. Jejich rozdíl spočívá zejména v tom, zda je při proceduře použita lázeň, nebo probíhá celé ošetření na sucho.

Mokrá pedikúra

Mokrá neboli SPA pedikúra je klasika, která získala svou popularitu už před několika lety. Na začátku procedury vám pedikérka namočí nohy do vodní lázně s vhodným kosmetickým přípravkem, který zajistí změkčení a dezinfekci pokožky. Poté následuje ošetření pomocí skalpelu nebo seřezávače zrohovatělé kůže, pemzy, nůžek, kleštiček a dalších nástrojů. 

Právě namáčení nohou a používání ostrých nástrojů je hlavním tématem debaty, zda je mokrá pedikúra vhodná, zdravá a bezpečná. Lázeň umožňuje snazší odstranění tvrdé kůže, pedikérka však musí být velmi precizní a opatrná, jinak hrozí infekce a nepříjemná poranění.

mokrá pedikúra

Pro koho je vhodná mokrá pedikúra?

Mokrá pedikúra umožňuje snazší odstranění výrazně zrohovatělé pokožky. Je také oblíbená zejména když si chcete užít wellness zážitek – lázeň s vonnými olejíčky celou proceduru prodlouží, teplá voda uvolňuje i psychicky a pedikúra je často zakončena masáží.

Suchá pedikúra

Suchá neboli přístrojová pedikúra je často rychlejší, ale hlavně šetrnější, hygieničtější a hrozí u ní minimální riziko poranění. Proto je vhodná pro diabetiky a lidi, kteří užívají léky na ředění krve. 

Při suché pedikúře se nohy upravují nasucho pomocí manuálních a elektrických pilníků s různou hrubostí. Tyto nástroje složí jak k úpravě nehtů, tak k obroušení tvrdé kůže na chodidlech, nebo dokonce k ošetření zarostlých nehtů, kuřích ok a dalších problémů.  

Výhodou je, že fréza obrušuje jen vrchní vrstvu kůže a při správném provedení je 100% bezpečná. Nevznikají trhlinky, není prohlubováno roztřepení pokožky a výsledek je zpravidla dlouhodobější. Všechny přístroje se navíc po použití sterilizují a jedná se tak o maximálně šetrný, hygienický a přirozený způsob péči o chodidla.

suchá pedikúra

Pro koho je vhodná suchá pedikúra?

Suchá pedikúra je vhodná pro diabetiky, uživatele léků na ředění krve a lidi s jemnou pokožkou nebo ekzémy, ale také pro všechny, kteří chtějí rychlou, bezpečnou a efektivní pedikúru s dlouhodobými výsledky.

Kombinovaná pedikúra

Kombinovaná pedikúra spojuje to nejlepší z obou světů. Procedura začíná lázní nohou, po které se ostrým nástrojem odstraní tvrdá kůže a otlaky. Následně pedikérka zahladí nerovnosti pomocí frézky, upraví nehty a případně pedikúru zakončí masáží chodidel.

Jakou pedikúru zvolit?

Nemáte-li žádná zdravotní omezení, je jen na vás, jaký typ pedikúry zvolíte. Někdo upřednostňuje suchou pedikúru, někdo mokrou a někdo je rád kombinuje. Nejlepší je poradit se přímo s profesionály v salonu, kteří po konzultaci vyhodnotí, jaká varianta je pro stav vašich chodidel nejvhodnější.